kampen mod muldvarpen

Muldvarpe kan forvandle din græsplæne til et bjerglandskab, men der er noget, du kan gøre ved det.

Du kan ikke forhindre, at muldvarpe invaderer din have, men du kan bekæmpe dem effektivt.

Muldvarpe

Muldvarpe er et almindeligt problem i haven, især om vinteren, hvor de har tendens til at komme ud om natten. Muldvarpe kan grave under jorden og æde planter eller lave tunneler, der kan forårsage store skader. Der er måder at forhindre dem i at invadere din have på – men det er vigtigt at vide, hvordan man effektivt bekæmper dem.

glad muldvarp

Den perfekte tunnel graver.

Muldvarpen er et gravende pattedyr, der har tilpasset sig til livet under jorden i snævre jordgange. Den har en lang krop og en tyk pels, en spids snude og korte ben. Dens forpoter er stærke og peger udad og bagud, hvilket gør dem til ideelle graveværktøjer. Muldvarpen er god til at finde rundt og bruger sin gode lugtesans til at opdage ubudne gæster og fange byttedyr i sine huler. I sin evige søgen efter føde producerer den mange skud samt en fantastisk lugtesans, der gør den svær at fange.

Hvad spiser muldvarpen?

Muldvarpen lever af regnorme, insekter og andre smådyr, som den fanger i sit gangsystem. Muldvarpen bevæger sig under jorden mellem 10 og 30 cm under jorden og bygger store fældelignende tunneler, som den søger efter byttedyr til at æde. Denne store føde kræver, at muldvarpen kan spise halvdelen af sin vægt på en dag.

Hvor mange unger får en muldvarp?

I parringssæsonen er han-muldvarpe særligt aktive. De forsøger at finde hunnernes gangsystemer. Muldvarpen får normalt et kuld på 3-5 unger i april-maj. I august og september vandrer muldvarpens unger, og i denne periode har mange rovdyr et festmåltid, da de kan spise sig muldvarpekød.

Muldvarpemanden

Hvorfor Bekæmper man muldvarpen?

Når den første frost rammer i oktober og november, eksploderer muldvarpeskuddene i haven. Det sker, fordi muldvarpen graver dybere for at finde føde i disse måneder. Resultatet er, at flere gange for mange kan efterlade din have beskadiget og klumpet. Som følge heraf må du træffe et valg – hvem skal leve: muldvarpen eller din have?

Muldvarpetunneler skader ikke dine planter. Muldvarpen kan dog skubbe dem op, hvis de kommer i vejen for en ny løbegang. Vær i øvrigt opmærksom på, at muldvarpetunneler er med til at lufte jorden og skabe god muldjord. Muldvarpens territorieinstinkt sikrer også, at der højst er 1-2 muldvarpe i en almindelig have, fordi muldvarpe holder andre muldvarpe væk. Hvis en muldvarp dør, kommer nabomuldvarpen hurtigt og overtager det tomme gangsystem – og graver nye gange. Derfor kan man ofte fange flere muldvarpe i træk, hvis man sætter sine fælder op i de samme muldvarpehuller.

Du kan have haft muldvarpe længe

Hvis du bor i en have, der har været hjemsted for muldvarpe, kan jorden være så opbrudt, når du flytter ind, at nye muldvarpe ikke behøver at grave videre. Alléer er klar til at flytte ind, så nogle gange kan en muldvarp have levet i din have i månedsvis, uden at du har bemærket det.

Bekæmpelse

Brug fælder

Nogle mennesker anbefaler at bruge rådne fisk eller gas i korridorerne mod muldvarpe. Dette er dog ikke en løsning, fordi gas og andre gasser er ineffektive og umenneskelige metoder. Udstødningsgas er et dårligt valg, fordi det kun dræber muldvarpe, der ligger stille, mens de fleste tunneler er godt ventilerede, så de ikke fyldes med luft for hurtigt.

Muldvarpe saks

For at fange en muldvarp kan du bruge en saks. Men duftspor ved opstilling af fælder får ofte muldvarpen til at holde sig væk eller skubbe jord ind i fælden, så den bliver dækket til eller slipper sig selv fri. Der er altid brug for handsker til at sætte denne type fælde. Der findes flere forskellige typer fælder, men den enkleste og mest effektive er en kraftig muldvarpefælde.

Vidste du at muldvarpen

  • er udstyret med 44 små skarpe tænder – flere end de fleste andre pattedyr.
  • lever alene og ikke sover vintersøvn. 
  • kan finde på at forlade sine gange om natten – enten for at jage eller drikke dug.
  • Graver gange på ca. 4-6 cm i diameter.
  • Kan blive op til ca. 20 cm, veje 130 gram og blive 7 år gammel.
  • er i samme familie som pindsvinet og spidsmusen (insektædere) og lever udelukkende af insekter og små dyr.
  • Er udbredt i det meste af Danmark – på nær nogle enkelte øer, eksempelvis Fanø og Mors.

Muldvarpe bekæmpelse

Fra 1200,-